dinsdag, 31 januari 2006

107. Oldtimer 7

Meisje op
Radiatorstop
Lacht me toe
Wordt nooit moe
 

00:05 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: poezie

maandag, 30 januari 2006

106. Roekoekoe

Wie kot verlaat
Met engel gaat
Laat jonge spruit
Als duifje uit
 
Heeft woest gezongen
Voor wild publiek
Niet overwonnen
Geen romantiek
 
Gevleugelde pen
Hemelse stem
Zing duivenlied
Waar engel u ziet
 

 

13:18 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: blauwe hagen

zondag, 29 januari 2006

105. Bedankt è

Nadat de kleuters het bloed van onder de nagels van Alberta gehaald hebben, gaat zij er uiteindelijk mee stoppen. Die middagbewaking begon dik op haar zenuwstelsel te werken, zeker sinds zij de slapertjes moest doen. Dat vrijwilligerswerk op de St.-Agnes kleuterschool werd haar te gortig en een klein dankwoordje of steun van Maria, madam de directrice, kan er blijkbaar nooit af.

Spijtig voor de kleuters die wél braaf zijn en spijtig voor de toffe collega-dames die voor Alberta dit prachtige bloemstuk hebben afgeven. Voor elke collega heeft de bloemist er een prachtig roosje in verwerkt. Maria, madam de directrice dus, heeft niet meegedaan in de kosten van het bloemstuk. Zij geeft iets apart. En apart zal het zijn. Kijk maar naar het plastieken eerder gebruikte gedrochtje, in het onderste hoekje van de foto. Oh ja, het kaarsje van 3 Eurocent, dat niet helemaal in het houwertje past, moest Alberta niet bijbetalen.

Echt een hart onder de riem voor alle vrijwillig(st)ers.

Hun jaar is duidelijk al lang voorbij.

 

 

00:42 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: albert en alberta, bloemen

zaterdag, 28 januari 2006

104. Oldtimer 6

Zie zie zie
Amai amai amai
Bekijk dat hier
Triade van plezier
 

00:08 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: poezie

vrijdag, 27 januari 2006

103. Oldtimer 5

Zie zie
Amai amai
Old old
Dualis van gold
 

00:07 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: poezie

donderdag, 26 januari 2006

102. Gidsdag

Als dank voor uw bezoek schenken wij u vandaag graag een bloemetje.

Zoals iedere donderdag kan je hieronder reageren.

Morgen puffen we meer dan waarschijnlijk verder met onze 8-strofige oldtimer. We schenken zelfs een dubbele portie.

We zien wel,

Tot morgen

 

 

00:35 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (3) | Tags: bloemen, gidsen

woensdag, 25 januari 2006

101. Geestige Heiligen: H.-Paulus, van de hand Gods geslagen

Groot nieuws vandaag: Paulus is van zijn paard gedonderd. Of beter gezegd: gebliksemd. In feite is dat niet moeilijk, die helmen, harnassen en lansen van de dertiger jaren zijn echte bliksemafleiders. Paulus, totaal van de hand Gods geslagen, zal zijn weg naar Damaskus moeten verder zetten op een oldtimer reserveknol.

We kennen allemaal Gods woorden: “Savle, Savle, qvid me perseqris”. Na inschakeling van onze Antwerpse vertaaldienst geeft dat: ”Saulus, Saulus, me wa zedde gij bezig joeng? Waarom vervolgt gij mij? Zoude niet beter Judas gaan vervangen?” Tot zo ver de fantasie van vele kunstenaars die dit tafereel graag afbeelden op een vrij spectaculaire wijze.

Feit is dat Saulus naar Damascus trekt om daar de Christenvervolging te leiden. Op de een of andere wijze krijgt hij voor zijn aankomst een verschijning van de verrezen Christus en wordt hij een tijdje blind. Paulus ziet dit als een openbaring, laat zich dopen en gebruikt vanaf nu nog enkel zijn Latijnse naam Paulus, wat betekent: Klein van gestalte, nederig. Vanaf nu wordt hij zelf als de apostel van de heidenen vervolgd. Met wat hulp ontvlucht hij Damascus en zal het christendom verspreiden in Macedonië en Griekenland. Uiteindelijk wordt hij in Rome onthoofd op last van Keizer Nero.

In de kunst zien we hem steeds met zwaard (onthoofding) en een boek (brieven). Soms zien we hem in een mand hangen die men naar beneden laat bij zijn ontsnapping uit Damascus.

Hij is de patroonheilige van de tentenmakers (hij maakte mohair voor tenten), touwslagers, mandenmakers, theologen en Katholieke pers. Het is vandaag, juist in de helft van de winter, dat we zijn bekering gedenken, terwijl we 29 juni noteren voor zijn feestdag.

 

Het prachtige ‘Fugger glasraam’ van 1537, door Robert van Olm toont de onfortuinlijke tuimeling. We vinden het in de middenbeuk (lichtbeuk) van onze kathedraal.

 

 

15:19 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: geestige heiligen

dinsdag, 24 januari 2006

100. Honderd

Inderdaad, we hebben al 100. Na de 76 sneetjes ‘Filet d’Anvers’ van 2005 vliegt vandaag de 24e druppel van deel 2 uit ons pipetje. Foto: Bij gebrek aan een pipetje hangt onze fotograaf nu vol Betadine. 

 

16:40 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: plezier