dinsdag, 28 februari 2006

135. De bok van Bromberg: Blère

“Zo, dan had ge een plezierige babbel met die Albert”.“Ja, die vertelde de ene mop na de andere over domme blondjes. Op een moment moest hij stoppen, want hij ging het eten klaar maken. Die stommerik had aan zijn geit beloofd om eens lekker te koken.”“Zal ’t gaan ja, stommen bok, een beetje respect hé. Trouwens ik ken Rozemieke en dat is geen geit maar een heel lief kind.”“Ha, gij vindt ‘geit’ een scheldnaam? Ik zal dat eens gaan zeggen tegen mijn Blairemie zie, daar zult ge niet goed van zijn!”“Allé zeg, laat ons geen ruzie maken, eigenlijk ben je wel een prachtig beest. Poseert een keertje voor mij, dan zal ik eens een mooie foto van u maken voor onze lezers”. 

 

21:36 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: albert en alberta, dieren, plezier

maandag, 27 februari 2006

134. Geestige Heiligen: geestrijk

Omdat een Heilige

nooit vuiligheid drinkt

Koop je best een wijn

die met Sint begint

 

 

 

 

17:34 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: blauwe hagen

zondag, 26 februari 2006

133. Geen kater

Klein feestje gemaakt

En katertje gekraakt

Want in deze fase

Neemt hij Algostase

Nu houdt hij zijn snater

Vandaag geen getater

Geen ditje en geen datje

Maar spelen met een katje

Geen sprake van een kater

Met al dat bruisend water 

 

13:24 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: blauwe hagen

zaterdag, 25 februari 2006

132. Triolet van plastic op een bedje van Scrabble

Bang van die plastic zak van jou

Er niet uit te geraken

Me er goed in te voelen

Bang van die plastic zak van jou

Me er goed in te weten

Met zonder die letters

Bang van die plastic zak van jou

Er niet uit te geraken

 

 

 

Een triolet is een dichtstuk van 8 regels, waarbij we de eerste regel herhalen als regel 4 en 7 en waarbij we de tweede regel herhalen als regel 8. 

00:42 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: blauwe hagen

vrijdag, 24 februari 2006

131. Ommeganck – 6: De bok van Bromberg

Oh ja, we moeten Albert terug oppikken, die staat nu al bijna een week naar dat wrak te koekeloeren en moet nog thuis geraken.Het is al donker wanneer de mol terug bovenglijdt aan het sportpaleis.’Den drie’ slingert zich zwierig de Bredabaan op, waar Albert afstapt. Hij kan niet langs het gesloten duistere park en geraakt dan ook zonder verdere omwegen thuis. Hij heeft aan zijn Rosalientje beloofd om eens lekker te koken vanavond en had nog ruim de tijd om zich toch nog eventjes achter zijn computer te nestelen. Voor hij het weet zit hij terug in Bambilië, meer bepaald in Bromberg.De Brombergers hebben veel kritiek op de rest van Bambilië, omdat die niet zo goed kunnen omgaan met dieren, die worden daar zelfs opgegeten!Sommige Brombergers hebben daarvoor zelfs een tijdje op moppereiland moeten zitten om wat vriendelijker te worden tegen hun buren medekabouters.Ze zijn wel erg lief tegen de dieren. Die hebben het er goed en ze zijn vrij of worden vertroeteld als huisdier. Er is dus geen zoo in Bromberg, dieren mogen niet gevangen zitten.“Alberreke, ging jij niet koken voor mij?”“Ja lieveke” en Albert neemt afscheid van die prachtige bok waarmee hij juist een grappige conversatie had. 

 

12:17 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: albert en alberta, dieren, plezier

donderdag, 23 februari 2006

130. Speciale attentie

Of er nog een staartje komt over Margareta van Cortona hangt af van de reacties die we hierover verwachten. Zoals iedere donderdag ontsluiten wij onze brievenbus. Je kunt reageren door:- onderaan op reacties te klikken;- een berichtje te plaatsen in de mini-chatbox van de rechter kolom- of in diezelfde kolom ‘mail me’ aan te klikken.Laat maar komen.Onze bloemen gaan vandaag naar iedereen die slachtoffer is van mishandeling, of daarmee geconfronteerd is geweest.We hebben ze gepikt in de Kathedraal, uit de kapel van O.L.V.-Lof. Het mocht van Onze Lieve Vrouw. 

00:37 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (2) | Tags: geestige heiligen, bloemen, weten

woensdag, 22 februari 2006

129. Geestige Heiligen: H.Margareta van Cortona (2): de koe van Fernandel

Vrij recent, misschien wel voor de vijfde keer, gekeken naar die schitterende film van Fernandel: ‘La vache et le prisonnier’. Op het einde van de film wordt Marguerite moederziel alleen achter gelaten.Mogelijk voelt Margareta zich ook zo, wanneer ze, door toedoen van de gemene stiefmoeder, het ouderlijke huis niet meer binnen mag. De tweede helft van haar leven wordt een ware puinhoop en voer voor psychiaters. Zij denkt dat haar schoonheid de schuld is van al haar miserie en haar zoon, als confronterend bewijsmateriaal, moet het ontgelden. Na twee jaar van boete, zelfkwelling, ontbering tot en met zelfverminking om niet meer schoon te zijn, wordt onze ‘parel’ uiteindelijk aanvaard in de derde orde der Franciscanessen. Daar leidt ze een streng boeteleven, richt een hospitaal op met daarbij een nieuwe zustercongregatie, de zogenaamde ‘Poverelle’. Haar openbare biecht, gedicteerd aan een zekere Giunta Bevegnati, is nog bewaard gebleven.Zij sterft in Cortona op 22/2/1297 en wordt patrones van Cortona, de boetelingen, verschillende huizen voor verwaarloosde en mishandelde vrouwen en van de koe van Fernandel. Haar belangrijkste attributen zijn die hond en een doodskop.Speurwerk op het seniorennet en raadpleging van verschillende informatiebronnen heeft ons enige argwaan opgeleverd tegenover instellingen die Margareta van Cortona als voorbeeld en patroonheilige in hun naam dragen. Onze redactie vraagt zich dan ook af of deze wantoestanden vandaag nog steeds de regel zijn, dan wel de uitzondering?Fernandel had misschien beter een andere naam gekozen voor zijn koe. Toch:AAN ALLE MARGARETA’S, MARGRIETJES, MARGOTJES enz… EEN PRETTIGE FEESTDAG! 

 

13:47 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: geestige heiligen, weten, dieren

dinsdag, 21 februari 2006

128. Geestige Heiligen: H.-Margareta van Cortona: Assepoesterdrama

We schrijven A.D.1247 als in Laviano, een dorpje in Zuid Italië, Margareta voor het eerst levenslicht ziet. Amper zes jaar later sterft haar vrome moeder. We doen er nog eens twee jaartjes bij en de typische stiefmoeder met rotkarakter komt zich moeien.Onze vertaaldienst meldt ons dat Margareta ‘parel’ betekent in het Grieks. Niet verwonderlijk dat dit parelmooie meisje als 16-jarige het getreiter van haar stiefmoeder vaarwel zegt en troost vindt bij een jonge knappe edelman. Zij dringt wel aan om te huwen, maar die met zijn blauw bloed wil dat niet, Margareta is van eenvoudige afkomst. Dan besluit de gloednieuwe kasteeldame om arme mensen te helpen, kwestie om toch iets goeds te kunnen doen.Op een avond komt de hond van baasje Blauwbloed alleen thuis en trekt aan de kleren van Margareta. De Rex leidt haar naar zijn baasje, diep in het bos. De arme man ligt daar ergens vermoord, al in een verre staat van ontbinding. Margareta huivert zó van dit verschrikkelijke aanzicht, dat ze besluit om onmiddellijk een vroom leven te leiden en te boeten voor haar misstap. Zij is nu 25 jaar en wil terug naar vaderlief.

Foto: Margareta met hond op een retabel in onze Kathedraal (kapel H.-Hart van Maria). Het is boven, de tweede van rechts. Onze fotograaf heeft beloofd er ooit eens een betere foto van te maken.

Wordt vervolgd…

 

23:12 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: geestige heiligen, weten