vrijdag, 31 maart 2006

164. Mariniertjes pesten

Een mariniertje

draait aan de wielekes

en krijgt het op het heupje

Twee mariniertjes

prutsen aan het dekzijl

willen fotopakker weg 

Drie mariniertjes

spelen dan verstoppertje

want fotopakker schiet 

Vierde mariniertje

met schietstok even groot,

cheest naar fotograaf

en lacht zijn tanden bloot

 

 

 

15:23 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: blauwe hagen

donderdag, 30 maart 2006

163. Geduld belonen

Onze redactie heeft nog steeds geen enkele reden tot nervositeit gevonden als er wat geduld gevraagd wordt. Wachten zou nooit gepaard mogen gaan met gedwongen niets doen.De autofile is het geschikte moment om eens rustig naar prachtige muziek te luisteren. Wachtzalen zijn uitermate geschikt om nog eens een boek vast te nemen en tv-feuilletons zijn de ideale signalen om achter onze computer te kruipen (sorry, we hebben al een pintje uit). Zelfs aanschuiven aan de Kassa gebruiken we om onze sociale vaardigheden te testen door een klapje te slaan met onze lotgenoten.Daarom zullen onze trouwe lezers het ons niet kwalijk nemen dat we eens een dagje hebben overgeslagen, en dit voor de eerste keer sinds 4 november 2005. Het kan nog wel eens gebeuren maar we gaan daar geen vaste gewoonte van maken, we hebben nog veel te veel plannen.Omdat we dank zij Ú deze week de vierduizendste bezoeker (bezoekster) mochten ontvangen schenken wij u vandaag graag weer ons donderdagse boeketje. Met dank aan ‘De Blomme’ in Brugge.Heel erg graag tot morgen, dan zullen we wel tijd vinden om met onze mariniertjes uit te pakken.  

 

20:52 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (3) | Tags: bloemen, weten

maandag, 27 maart 2006

162. Geestige Heiligen: H.-Rupert – Wijn op gemorst zout

Als je een Heilige ziet met een zoutvat, dan is dat ongetwijfeld de Heilige Rupert. Het is zijn feestdag vandaag want hij stierf op 27 maart 718, in Juvavum (= waarschijnlijk het huidige Salzburg). Hij was de eerste bisschop van Salzburg en bezorgde de streek een grote welvaart door een degelijk beheer van de enorme zoutmijnen. We weten dat deze mijnen reeds door de de Kelten, zowat een 2600 jaar geleden, werden uitgebaat. Je kunt de zoutmijnen nog steeds bezoeken. De productie is slechts enkele decennia geleden gestopt.

Wie zout morst op een tafellaken moet daar dadelijk wijn op kappen om geen plekken over te houden. Het zou ook kunnen dat het andersom is, het is al laat op de avond en we worden stilaan moe.

Wel te rusten en tot morgen, dan doen we er nog een foto bij.

 

 

23:59 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: geestige heiligen

zondag, 26 maart 2006

161. De gereedschapskist van Tante Troelja

Albert heeft al meerdere malen vruchteloos getracht om zijn tante Troelja een beetje bij te schaven, maar Troeljatje is er het mens niet voor om zich te laten bijvijzen. Hoewel Albert hiervoor de geknipte persoon is, zal het hem nooit lukken de brokken te lijmen. We denken overigens dat die koppige tante een zesde vijs heeft, maar dat ze de vijf vorige vijzen mankeert.Tante Troelja is een geslepen vrouw die nogal gemakkelijk op een wier zit, en dan maar steeds op hetzelfde blijft door boren en door hameren. Ze denkt dat ze steeds nagels met koppen slaat en schiet voortdurend uit haar krammen als ze geen gelijk krijgt.En zagen dat dat mens kan! Alles moet afgemeten en perfect zijn. Ze is nochtans zelf nooit op de afspraak en laat iedereen plakken. Die mensen staan daar dan te wachten lijk zuster Anna op een schone pastoor.Kortom, Tante Troelja is geen tang, Tante Troelja is geen zaag, Tante Troelja is een hele gereedschapskist.Haar eerste man is bezweken aan een hartaanval, de drie volgende slachtoffers gingen ten onder aan een zenuwinzinking. Vroeger had zij geen nagel om haar achterste te krabben. Na vier erfenissen heeft ze uiteindelijk een luxeflat gekocht op Moppereiland, alwaar ze zich perfect thuis voelt. 

 

23:40 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: albert en alberta, plezier

zaterdag, 25 maart 2006

160. Annunciatie

Een ‘ommeganck’ van het Tillegems kasteel in Brugge via onze geliefde kathedraal en het gewaardeerde stamcafé op de Vlasmarkt naar de Britse oorlogsvloot op het Scheld is voor onze redactie doodgewoon. Het is zoveel dat we dat hier allemaal niet in één dag kwijt kunnen.Bovendien herdenken we vandaag, exact 9 maanden vóór Kerstmis, de boodschap aan Maria: ‘Gij zult zwanger worden en een zoon ter wereld brengen’. Voor ons Christenen is dit een enorm keerpunt in de geloofsgeschiedenis omdat de Verlosser wordt aangekondigd in een tijd die dringend aan vernieuwing toe was. We kennen allemaal de 7 weeën van Maria. Deze gebeurtenis is echter één van de vreugdevolle mysteries van Maria.Achter het hoofdaltaar van de kathedraal is deze gebeurtenis afgebeeld in een formidabele ‘trompe-l’oeil’. Je zou zweren dat dit grisaille paneel een prachtig bas-reliëf in marmer is. Mathias Van Bree, de directeur van de ‘Ecole centrale du département des deux Nèthes’ (de voorloper van ons museum), heeft het voor ons rond 1823 geschilderd. Hij was de hofschilder van Josfien, je weet wel, die van Napoleon.Morgen moeten we klussen en daarna gaan we hier gezellig mariniertjes pesten. 

 

21:14 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: feestdagen, kunst, plezier, geestige heiligen

vrijdag, 24 maart 2006

159. Betrapt

De halve wereld vraagt zich af waar die redactie zich vorige week verstopt heeft. Wij willen het niet langer geheim houden.Kijk zelf maar waar wij op hok werden gezet. 

 

20:39 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: weten

woensdag, 22 maart 2006

157. Flora zoekt Fauna

Hopeloos op zoek naar zilver ganzendecorum

Weggeschoten pracht uit gevandaliseerde schilderij

Water zonder Minne, zwanenmeer zonder zwanen

Nieuwe flora kijkt sprakeloos, want Fauna verpest.

Kogels in scrotum

Vacuüm in ochtendwei

Poëet in tranen

Waar is de rest?

09:44 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: blauwe hagen

dinsdag, 21 maart 2006

156. Hemeldieren

Mochten er diertjes passeren door de deur van St.-Pieter, dan zouden onze Tillegemse ganzen er zeker bij zijn. Ze hebben zoveel schoonheid en leven gebracht en zoveel mensen gelukkig gemaakt met hun vrolijk gekwetter.

Onze Post stuurt ze genadeloos naar het Antwerpse vagevuur. Wat hebben die beestjes nu in hemelsnaam misdaan?

 

 

 

 

15:59 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: blauwe hagen