zondag, 02 september 2007

427. Het ei van Téramo

We zitten nu al bijna 9 maanden op dat ei van Téramo te broeden.

1. Hoe zit dat nu met die 2 kathedralen? 2. Wie is nu die geheimzinnige Berardo? 3. En die archeologische vondsten dan nog!

Hoe kan een mens nu rustig slapen met zoveel problemen? Maar … Onze redactie heeft niet stil gezeten.

1. Tari, onze Italiaanse gids, wist te vertellen dat er hier momenteel zo goed als niets te zien is. De oude kathedraal is een archeologische werf en de nieuwe San Berardokathedraal (foto) is potdicht.

En toch, de St.-Annakerk is nog een overblijfsel van die oude kathedraal, die haar oorsprong vindt in de zevende eeuw. Uit die tijd (638) zijn er nog muurschilderingen te zien!

(foto: JL0645)

070902-JL0645
 

2. Onze Heilige Berardo is niemand minder dan de Heilige Bruno, pastoor en patroonheilige van Téramo en naar het schijnt ook patroonheilige van de marginalen. Soms wordt hij verward met de stichter van de Kartuizers, die ook in de twaalfde eeuw geboren is (jawel, die met zijn verkeerd gemonteerde doodskop in de St.-Jacobskerk). De twee Bruno’s krijgen later een afzonderlijke rubriek in de reeks ‘Geestige Heiligen’ (zie tags). De beenderen van Bruno van Téramo zouden in de onderstaande toren liggen.

(foto: JL0648)

070902-JL0648
 

3. In 1915 valt de Italianen hun Lire dat Téramo op een Romeinse stad gebouwd is. ‘Téramo’ komt van het Romeinse Interamnia, wat ‘tussen twee rivieren’ betekent. Per toeval herontdekken zij een onwaarschijnlijk groot amfitheater met 24 boogpoorten, telkens met 17 trappen. Straf hé, als ge hier een schop in de grond steekt hebt ge een archeologische vondst.

Typisch in deze streek is de Atriaanse (Atrische?) stijl. Dat is een mix tussen Romaanse en Gotische bouwkunst.

Hier zit nog veel meer in de grond, maar men laat het rusten. Klik op onderstaande foto, en je ziet de reeks van Téramo.

(klikfoto: JL0650)

070902-JL0650

  

15:22 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (2) | Tags: abruzzen, cultuur, weten, kunst

Commentaren

hey hier kan je toch altijd wat bijleren, he!

Gepost door: beesken | maandag, 03 september 2007

Reageren op dit commentaar

memories Leuk, ik zou weer willen vertrekken!

Gepost door: olga | maandag, 03 september 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.