vrijdag, 02 november 2007

472. Gelukkige 800ste verjaardag! - 12 –

Dia12

We wandelen gezellig oostwaarts, langs de prachtige Neogotische glasramen ter ere van Onze Lieve Vrouw en komen aan de kruisbeuk. Daar merken we links van ons, in het noorden dus, het glasraam uit 1616, met de Aartshertogen Albrecht en Isabella.

Achter Isabella staat haar patroonheilige St.-Elisabeth van Thüringen, met twee kronen in de hand en een kroon op het hoofd. Achteloos geeft zij een aalmoes aan een gebrekkige bedelaar. Helemaal onderaan links zien we nog een stukje van zijn kruk.

Eerlijk gezegd, met het ietwat slordige kloosterhabijt en met haar wat opgezwollen gezicht, lijkt zij eerder op de Dulle Griet van Breughel dan op de jonge wondermooie Elisabeth. Mogelijk heeft de ontwerper J.B. Van der Veken of de glazenier Cornelius Cussers de minder mooie Aartshertogin Isabella wat mooier willen afbeelden dan haar patroonheilige.

En jawel hoor, vele namen zijn in het Spaans totaal anders. Bij de Spanjaarden is Jozef, José; St.-Jacob, Santiago en Elisabeth is Isabel.

 

00:15 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (2) | Tags: geestige heiligen

Commentaren

:-) da's niet alleen in de spaanse taal hé Joris :-)
een fijne vrijdag je toegewenst
groetjes

Gepost door: Borriquito | vrijdag, 02 november 2007

Reageren op dit commentaar

Spaans Toen ik laatst in Spanje was en aan mijn Spaans gezelschap wat over de niet al te leuke Spaanse periode wou vertellen, had ik ook de moeite de juiste namen in het Spaans terug te vinden. Gelukkig had mijn gezelschap voldoende kennis van de geschiedenis om mij met de juiste namen op weg te helpen!

Gepost door: Vrijdenker | vrijdag, 02 november 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.