vrijdag, 02 november 2007

473. Gelukkige 800ste verjaardag! - 13 -

Dia13

De eerstvolgende glasramen die we tegenkomen hebben al in 1503 hun vaste stek gevonden in de grote St.-Antoniuskapel. Het is maar een paar stappen van de noordenkruisbeuk. Deze twee gebrandschilderde glasramen, het Engelse en het Bourgondische, zijn de oudste van de Kathedraal.

Op 8 februari 1502 ondertekent de Engelse Koning Hendrik de 7de, samen met Filips de Schone, een handelsverdrag. Vanaf nu mogen de Engelsen hun laken op de Antwerpse jaarmarkten komen verkopen. Die jaarmarkten zijn met Pinksteren en met Bamis of St.-Baafsmis. Het contract wordt bezegeld met het plaatsen van die twee glasramen in lood.

Hendrik de 7de zijn dierbare echtgenote, Elisabeth van York, mocht ook op de foto. Achter Hendrik de 7de staat onze St.-Joris. Niet omdat hij toevallig de patroonheilige is van uw dienaar, wel omdat hij de patroonheilige is van Engeland. Ra, ra, ra, wie staat er achter Elisabeth van York, met in iedere hand een kroon en een kroon op het hoofd?

Ook hier is de Heilige Elisabeth afgebeeld met een wat ouder gelaat. Ook hier, om Elisabeth van York te flatteren?

Een fragment met het hoofd van de H.-Elisabeth ontdekken we ook achter de schermen van de Kathedraal, in de Kerkmeesterkamer. Maar dat is een ander verhaal.

 

22:19 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (2) | Tags: geestige heiligen

Commentaren

gidsjoris...goede avond... Margaretha van York ?? Die leefde toch ook in die periode ?? Weer mis zeker ! Nog een fijne avond...groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | vrijdag, 02 november 2007

Reageren op dit commentaar

Weer met veel belangstelling je verhaal gelezen.
Nog een prettig WE verder.

Gepost door: Mythoske | vrijdag, 02 november 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.