zaterdag, 03 november 2007

475. Gelukkige 800ste verjaardag! - 15 -

Dia15

Romaanse en Gotische kerken bouwt men in de richting van het oosten, want daar komt de zon op. Die zon staat symbool voor het licht van Christus. Deze kerken bouwt men ook in de vorm van een kruis. Het hoofd van Christus bevindt zich dan ter hoogte van het hoofdaltaar. Rond het hoofd van Christus mag je een aureool verwachten, daarom noemt men de kapellen achter en rond het hoofdaltaar: de straalkapellen.

We wandelen nog steeds klokwijs langs de straalkapellen. De vierde van de vijf kapellen is deze van St.-Barabara met de toren. Ook hier hebben we drie waardevolle glasramen met elk drie lichtbanen.

De middelste lichtbaan van het rechtse glasraam stelt de Heilige Elisabeth voor. Om zeker te zijn staat er nog onder: ‘Sancta Elisabeth’. Zij heeft een kroon op haar hoofd, dus …

Weer fout! Het is de Heilige Elisabeth van Schönau, ook gekend als Elisabeth Abdis. Zij is geboren in Bingen (Rheinland-Pfalz) in 1128, en stierf op 18 juni 1164, in het klooster van Schönau. Elisabeth Abdis is opgenomen in de ‘Romeinse lijst der Martelaren’, en is daar altijd blijven staan. Ze is niet echt officieel gecanoniseerd.

Voor de freaks: Het glasraam van 1889 is van het atelier ‘August Stalins en Alfons Janssens’.

 

21:50 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (7) | Tags: geestige heiligen

Commentaren

Proficiat Gidsjoris Met je 2de blogverjaardag!
Groetjes en fijn zondag.

Gepost door: emmy | zondag, 04 november 2007

Reageren op dit commentaar

gidsjoris...goede morgen eerst en vooral proficiat met je tweede blogverjaardag...en martelares ??? Hoe komt dat ??Nog een fijne dag....groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | zondag, 04 november 2007

Reageren op dit commentaar

Elisabeth van Scchönau is dus nooit echt Heilige verklaard. Haar leven werd nooit echt heel grondig onderzocht. Hoewel ze zeer ascetisch leeft is ze waarschijnlijk geen martelares. Ze houdt dan ook geen palmtak vast op het glasraam. Van haar zijn tal van brieven gepubliceerd, waarin haar visioenen omtrent de H. Ursula en de 11.000 maagden. Deze brieven verschenen op naam van de Heilige Elisabeth van Schönau hoewel ze nooit heilig verklaard is! Toch is ze is opgenomen in het Martyrologium Romanum (1584). Dit is inderdaad een rariteit in de studie van de Hagiografie.

Gepost door: Ikke | zondag, 04 november 2007

Reageren op dit commentaar

Hahahahaaa! Ook gij Joris? hahahahaa! Van harte dan maar met je 2-jarig blogbestaan ook! Ik zag net je eerste postje...heb er nog goed om kunnen lachen! :-)))
Fijne zondag hè!
Groetjessssssssssssssss!

Gepost door: mizzD | zondag, 04 november 2007

Reageren op dit commentaar

gidsjoris...goede middag bedankt hoor....en ik heb een link geplaatst van uw andere blog ' van ons '...zeker de moeite waard !
Samen gestart met blog...waarschijnlijk wel, maar daarvoor fladderde ik als een vrije vogel door het blogland en wou eerst geen blog starten, omdat wij tijdens de zomermaanden in het kabouterbos vertoeven en daar bestaat geen verbinding . Na herhaaldelijk aandringen...dan toch een gestart .
Ik las uw reactie...en heilig zijn is toch een relatief begrip ! Nog een prettige dag...groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | zondag, 04 november 2007

Reageren op dit commentaar

Hartelijke gelukwensen. Beste Gidsjoris,
Hartelijke gelukwensen bij de 2de verjaardag van je blog,doe er gerust nog heel veel jaren bovenop want hier staan boeiende postjes.
Genegen groetjes.
Tilly & Lucie.

Gepost door: Tilly & Lucie. | zondag, 04 november 2007

Reageren op dit commentaar

Hallokes Prachtig die glasramen en schilderkunst...lieve groetjes en nog een gezellige avond

Gepost door: yolanda | maandag, 05 november 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.