maandag, 19 november 2007

504. Gelukkige 800ste verjaardag! - 42 -

Wij Vlamingen kunnen het ons moeilijk voorstellen wat onze dappere noorderburen hebben meegemaakt met al die stormvloeden. Het heeft weinig zin om het specifiek over de drie opeenvolgende St.-Elisabethvloeden te hebben (1404 – 1421 – 1424), dat is een voordracht op zich. Deze rampen overvielen onze taalgenoten telkens op 19 november, eigenlijk 2 dagen de feestdag van de Heilige Elisabeth. 

Mogelijk is dat de reden waarom er op zoveel kalenderblaadjes de feestdag op 19 november wordt geplaatst.

De naam van de vloed was afhankelijk van het tijdstip en de Heiligenfeestdag van dat moment.

Zo noteren we onder de vele vloeden:

  • 4 Allerheiligenvloeden: 1511, 1532, 1570 en 1675

  • 2 Marcellusvloeden: 12 januari 1219 en 16 januari 1362
  • En op 21 oktober 1468 de H.-Ursullavloed, die de ergste St.-Elisabethvloed zelfs overtrof.

Om haar te vereren worden ook vele zaken naar St.-Elisabeth genoemd. Slechts 1 voorbeeld: de talloze klokken in binnen- en buitenland. De St.-Elisabethklok in onze kathedraal (een wilde gok, maar het zal wel juist zijn), de klok van Melsele, Genk, enz…

We hadden het al over de verschillende pelgrimswegen naar Marburg en de talloze parochies die naar haar genoemd zijn.

Het plezierige aan Heiligenbeelden is de herkenbaarheid via de attributen en voor Elisabeth onthouden we de rozenschoot, een korf broden, een schotel vissen, een al dan niet kreupele bedelaar en zeker de drie kronen niet vergeten, waarvan zij er meestal eentje op het hoofd heeft.

Verder is zij de patrones van onder andere Thüringen, Hessen, talloze parochies, ziekenhuizen en (vooral Duitse) kloosters, Caritas, Franciscanessen, de armen, de zieken, de onschuldig vervolgden, de weduwen, de wezen, de bakkers en de kantklossters.

Een onderdeel van die Heiligenverering vormen de relieken.

Dia42

 

 

23:48 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (1) | Tags: geestige heiligen

Commentaren

Ach natuuuurlijk! De St.Elisabethsvloeden zijn naar háár genoemd...ik had daar nog niet bij stil gestaan! Was toevallig een bonusvraag bij onze laatste Dordttocht: waardoor is Huis te Merwede (nabij Dordrecht) verwoest...dat was dus de 2e Vloed in 1421!
Doeidoei!

Gepost door: mizzD | dinsdag, 20 november 2007

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.