donderdag, 29 november 2007

510. Shakespeare

Vandaag gaan we op reportage in Breda en we hebben een afspraakje met Shakespeare.

Toch nog vlug een donderdaggidsdagbloemetje voor u, dan ben je niet vergeefs langs geweest.

Oh ja, Goed dat Nostalgius er nog aan dacht: zondag steken we ons eerste kaarsje van de adventkrans aan. Klik er maar op, tot Kerstmis krijg je iedere week een nieuwe strofe.

(foto: JGL5298)

071129-JGL5298

00:41 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (5) | Tags: bloemen

dinsdag, 27 november 2007

509. Midlifecrisis

- Ik heb een reactie geschreven op die blog van Annelies Rutten.

- Ziet ge wel vader dat ge een midlifecrisis hebt. Eerst wil mijnheer nog een Peugeotje kopen waarbij ge, met een druk op de knop, het dak in de koffer laat verdwijnen; dan wil mijnheer terug gaan paardrijden en schrijft hij zich in voor alle activiteiten van Markant; vervolgens gaat mijnheer gidsen om de grote Jan uit te hangen en begint hij een blog om zich te profileren. Dat machogedoe met die koersfiets zijn we ook nog niet vergeten en nu dat weer.

- Allé jong, dat kunt ge niet menen. Ik heb geen midlifecrisis, ik heb dat nooit gehad, en ik zal dat nooit krijgen.

- Och jong, wie gelooft er u nog.

Na wat gelach en gezwans over en ’t weer loopt het gesprek nog goed af. Albert legt de hoorn neer. Hij probeert het schimmige wolkje met het lachende hoofd van Annelies erin, te negeren en hoort in de verte de stem van zijn Rosalientje: ‘Alberreke schat, ‘t eten is gereed.’

(foto:JGL0408)

071127-JGL0408
 

12:41 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (8) | Tags: albert en alberta, plezier

vrijdag, 23 november 2007

508. Onze vrienden - de Politie

We zijn fan van de flikken, en zeker van die van Maastricht. Kenners weten waarom. We hebben veel respect voor onze vrienden maar we kunnen het echt niet laten, we lachen graag.

071123-1 071123-2 071123-3 071123-4 071123-5 071123-6

Dus dacht onze redactie: waarom niet met een paar groepen naar het Antwerpse Politiemuseum. Als je op de foto klikt, zie je het resultaat.

Hartelijk dank voor de toffe ontvangst!

(Klikfoto: JGL5367)

071123-JGL5367

23:44 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (6) | Tags: antwerpen, gidsen, plezier, cultuur

dinsdag, 20 november 2007

507. Gelukkige 800ste verjaardag! - 45 -

Dia45

Hartelijk dank voor uw aandacht!

00:03 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (11) | Tags: geestige heiligen

506. Gelukkige 800ste verjaardag! - 44 -

Wij vinden het intriest dat er bij ons zo weinig rondom St.-Elisabeth gebeurt! Neem het ons niet kwalijk, dit is verloedering. In 1907 stond gans Europa nog op zijn kop, feestend, vierend en in bewondering hulde brengend aan die fantastische, dappere prinses. Duitsland, Oostenrijk en Hongarijë zijn nu nog hoopgevend.

Op het internet kan je het jaarprogramma volgen van zowat 60 Duitse steden en gemeenten. Vele programma’s gaan van maart tot december met 10 tot 20 evenementen per gemeente. Voor iedere gemeente is er nieuwsgaring, zijn er tentoonstellingen, en worden er spelen opgevoerd.

Elders organiseren parochiegemeenschappen activiteiten, samen met de protestantse gemeenschap.

In Duitsland geldt meestal de Evangelische feestdag van 19 november.

De Katholieke feestdag is en blijft 17 november.

 Dia44

00:01 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: geestige heiligen

maandag, 19 november 2007

505. Gelukkige 800ste verjaardag! - 43 -

 • Onmiddellijk na de begrafenis van Elisabeth zouden aan haar graf wonderbaarlijke genezingen plaatsvinden.
 • Konrad von Marburg stuurt in het voorjaar 1232 een korte biografie naar Rome, wat haar Heiligverklaring in gang zet. Hij wil een modelheilige van haar maken.
 • Paus Gregorius 9 benoemt enkele commissies van hooggeplaatste geestelijken en beveelt hen om in Marburg getuigen te zoeken en de wonderen te documenteren. Onder andere een boekje met de verklaringen van 4 diensters waarin ze hun herinneringen vertellen.
 • Ook haar schoonfamilie ontdekt het voordeel om NOG een Heilige in hun stamboom te registreren. Na de moord op Konrad (1233) gaat Elisabeths schoonbroer, Landgraaf Heinrich von Wartburg (met het slechte karakter), zich met de zaak bemoeien.
 • In 1249 worden haar relieken bijgezet in het koor van de prachtige St.-Elisabethkerk van Marburg
 • Het oorspronkelijke schrijn (klik a.u.b.), gemaakt rond 1240, bevindt zich nog steeds in de sacristie van de St.-Elisabethkerk in Marburg en is van onschatbare waarde.
 • In 1539 geeft de protestantse Landgraaf Philip van Hessen opdracht om alle relieken te verwijderen en te vernietigen, om een einde te maken aan de verering.
 • De stadhouder Georg von Kolmatsch negeerde het bevel en laat de relieken naar zijn waterslot Wommen, nabij Herleshausen brengen.
 • Na de nederlaag van de protestanten in de ‘Schmalkaldische oorlog’, moet hij in 1548 de relieken aan de ‘Duitse Orde’ teruggeven, waarbij men vaststelt dat er nog een relatief klein gedeelte van de relieken overblijft, namelijk: het hoofd met onderkaken, vijf botten, een rib, twee schouderbladen en een platte knook.
 • Datzelfde jaar laat het Weense Elisabethinnenklooster een nieuw schrijn maken voor het hoofd. Deze reliekkast bevindt zich in het universiteitsmuseum van Marburg.
 • De armreliek, ontstaan in 1240, komt uit het Prämonstrantserinnenklooster Altenberg, nabij Wetzlar. Daar leeft Elisabeth’s dochter Gertrude, van 1229 tot aan haar dood in 1297. Het is eigendom van de vorsten van Sayn-Wittgenstein-Seyn, in Bendorf-Seyn.

Besluit: Er is heel veel kans dat de reliek in St.-Andries even echt is dan de reliek getoond op de reliekententoonstelling ’t Heike in Tilburg.

Dia43

 

23:57 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: geestige heiligen

504. Gelukkige 800ste verjaardag! - 42 -

Wij Vlamingen kunnen het ons moeilijk voorstellen wat onze dappere noorderburen hebben meegemaakt met al die stormvloeden. Het heeft weinig zin om het specifiek over de drie opeenvolgende St.-Elisabethvloeden te hebben (1404 – 1421 – 1424), dat is een voordracht op zich. Deze rampen overvielen onze taalgenoten telkens op 19 november, eigenlijk 2 dagen de feestdag van de Heilige Elisabeth. 

Mogelijk is dat de reden waarom er op zoveel kalenderblaadjes de feestdag op 19 november wordt geplaatst.

De naam van de vloed was afhankelijk van het tijdstip en de Heiligenfeestdag van dat moment.

Zo noteren we onder de vele vloeden:

 • 4 Allerheiligenvloeden: 1511, 1532, 1570 en 1675

 • 2 Marcellusvloeden: 12 januari 1219 en 16 januari 1362
 • En op 21 oktober 1468 de H.-Ursullavloed, die de ergste St.-Elisabethvloed zelfs overtrof.

Om haar te vereren worden ook vele zaken naar St.-Elisabeth genoemd. Slechts 1 voorbeeld: de talloze klokken in binnen- en buitenland. De St.-Elisabethklok in onze kathedraal (een wilde gok, maar het zal wel juist zijn), de klok van Melsele, Genk, enz…

We hadden het al over de verschillende pelgrimswegen naar Marburg en de talloze parochies die naar haar genoemd zijn.

Het plezierige aan Heiligenbeelden is de herkenbaarheid via de attributen en voor Elisabeth onthouden we de rozenschoot, een korf broden, een schotel vissen, een al dan niet kreupele bedelaar en zeker de drie kronen niet vergeten, waarvan zij er meestal eentje op het hoofd heeft.

Verder is zij de patrones van onder andere Thüringen, Hessen, talloze parochies, ziekenhuizen en (vooral Duitse) kloosters, Caritas, Franciscanessen, de armen, de zieken, de onschuldig vervolgden, de weduwen, de wezen, de bakkers en de kantklossters.

Een onderdeel van die Heiligenverering vormen de relieken.

Dia42

 

 

23:48 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (1) | Tags: geestige heiligen

503. Gelukkige 800ste verjaardag! - 41 -

In zekere zin weet iedereen wel iets meer dan ik over Elisabeth van Thüringen. Zij het in uw eigen parochie, op uw excursies of op reis, iedereen komt haar wel ergens tegen. Waarom zouden we deze queeste niet verder zetten, ieder op zijn manier? Heb je nog info, foto’s of wat dan ook, laat een berichtje, en we komen zeker kijken op uw site: ieder zijn queeste.

Dia41

 

23:43 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: geestige heiligen