maandag, 14 januari 2008

531. Den Tieter

Ooit al gehoord van Den Tieter? Wij in ieder geval niet, maar in Westmalle zijn er slimme mensen die daar meer van weten! Geloof het of niet, er zijn mensen die zo heten. In Westmalle noemde men Leontina Smits: Den Tieter. Waar ze die (bij)naam haalde zijn we niet te weten gekomen, misschien was het de naam van haar echtgenoot, misschien zijn er lezers die ons kunnen helpen.

Voor een korte geschiedenis klik je hier. Iedereen kent het café-restaurant Den Tieter, maar over de dame zelf, een veekoopvrouw, zal de heemkundige kring ons moeten helpen.

We ontdekken het beeld tijdens een wandelingentje met ons jongste koppeltje. Bewonder ook hun twee prachtige honden, gered uit de Spaanse klauwen van afschuwelijke mishandelaars.

(klikfoto: JGL5512b)

080114-JGL5512

PS.: voor januari zijn in onze agenda nog 2 gratis rondleidingen in de Kathedraal bijgekomen (zie linkje naar onze agenda): de donderdagen 17 en 24 januari, telkens om 11u, in het Nederlands! Altijd welkom, laat maar iets weten als je komt, maar het moet niet.

11:22 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (11) | Tags: gidsen, weten, kunst, antwerpen, kathedraal

Commentaren

Nouuu... ik weet er natuurlijk niks van, maar die bijnaam zal niet van haar borsten gekomen zijn ( hier tiet genoemd hè)...zulke opvallende heeft ze niet! Maar een tiet is ook een portemonnee ( ik weet niet of dat ook in het Vlaams zo is) en aangezien ze altijd bereid was haar arme medemens geld te lenen, is het misschien dáárvan afkomstig...een goedgeefse vrouw met een flinke tiet met geld? Ik raad maar wat hè...wel een heel mooi verhaal over deze struise vrouw!
Groetjessssssssssss!

Gepost door: mizzD | maandag, 14 januari 2008

Reageren op dit commentaar

hey Jorisken mij is het ook niet bekend
maar bij deze heb ik weer wat bijgeleerd he
knap stukje schrijfsel
Kay die leergierig is groet met zonnekes

Gepost door: Sunny-Kay// Diamond | maandag, 14 januari 2008

Reageren op dit commentaar

Ik ken het café niet en tieter...ik zou het echt niet weten...
Leuk verhaal Joris.
Lieve groetjes

Gepost door: Ilona | dinsdag, 15 januari 2008

Reageren op dit commentaar

hahaha mizz D toch? een goedgeefse vrouw met een flinke tiet met geld. MizzD is een ethymologisch fenomeen moet ik zeggen, hahahahaha!

Gepost door: Blah | dinsdag, 15 januari 2008

Reageren op dit commentaar

Ik zou het niet weten....ken die gelegenheid ook niet...
Leuke uitleg over die Tietermadam....
Groetjes

Gepost door: Mythoske | woensdag, 16 januari 2008

Reageren op dit commentaar

dag Joris, mooi verhaal maar waar die bijnaam vandaan komt zou ik toch niet weten. Soms kun je geen verband leggen met een bijnaam,dat kennen we hier ook waar de vissers in Heist vroeger allemaal bijnamen hadden. Soms kwam de bijnaam gewoon door iets wat ze deden of wat hun voorouders gedaan hadden.

Gepost door: magda | donderdag, 17 januari 2008

Reageren op dit commentaar

Ja, ben al in Den Tieter geweest maar het verhaal van die dame kende ik niet. Ik zie je in elk geval de 24ste!

Gepost door: nana | vrijdag, 18 januari 2008

Reageren op dit commentaar

tjah moest ik nu meer vrij zijn overdag en iets dichter bij antwerpen wonen, ik zou u nekeer komen bewonderen sè Joris... allé, aan de kathedraal bedoel ik :D:D

Gepost door: Blah | maandag, 21 januari 2008

Reageren op dit commentaar

@ Blah Hehe...ik doe m'n best maar hè! Maar waar denk jij dan dat het vandaan komt? Wat is een tieter in het Vlaams??? :P

Gepost door: mizzD | maandag, 21 januari 2008

Reageren op dit commentaar

Hallo Mythoske, Eindelijk nog eens bijgelezen. Volgend jaar hopen we van naar Malta en Gozo te gaan. We zullen zeker de grot van Calypso opzoeken. Groetjes.

Gepost door: gidsjoris | dinsdag, 22 januari 2008

Reageren op dit commentaar

@ mizz nen tieter in 't vlaams? wij zeggen dat niet, een tieter in ons dialect... Bij nen tieter denk ik spontaan aan nen toeter, ne claxon, maar dat heeft er niks mee te maken :D of 't is ne GIETER uitgesproken door iemand die de G ni kan zeggen, hahahaha!

Gepost door: Blah | donderdag, 24 januari 2008

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.