maandag, 21 januari 2008

532. Den Blauwvoet

Neen, onze redactie heeft niet stilgezeten! We hebben wat tijd nodig gehad om ons in te leven in het zandlemig Vlaanderen, waar de noordstormvogel in pure art nouveau stijl zijn tekeningen creëert in onzichtbare inkt.

Dit sierlijke schouwspel boven de boerenakkers, net vóór of tijdens een storm op zee, heeft Hendrik Conscience geïnspireerd in zijn roman ‘De Kerels van Vlaanderen’. Hij noemt deze stormmeeuw ‘Den Blauwvoet’, hoewel het beestje groengele poten heeft.

Sterk onder de indruk van dit boek, sticht Albrecht Rodenbach, de Blauwvoeterie: een Vlaamse studentenbeweging in het seminarie van Roeselare. Samen met enkele leraren verzetten zij zich tegen de wanpraktijken van de ‘Franse elite’, die al het mogelijke doet om onze rijke Vlaamse cultuur te onderdrukken en die het Nederlandse taalgebruik verbiedt voor iedereen die maar een beetje hogerop wil.

Helaas heeft onze jongeman geen tijd gekregen om zijn vele talenten optimaal te ontplooien. Hij is slechts drieëntwintig als hij in 1880 sterft aan tuberculose. Zijn bekendste strijdlied begint met: ‘Vliegt den blauwvoet, storm op zee!’

Lachwekkende uitspraken zoals: ‘Qui veut encore des koffiekoek’, of ‘Ma viande n’est pas bien doorbakken’, komen alleen maar uit het bekje van te luid krassende kakmadammen. We overdrijven niet, die ergerlijke kraaienzang teistert ons hoornvlies, met de regelmaat van de Frankfurtse atoomklok.

Soms denken we dan wel even aan Albrecht Rodenbach, soms stijgt zelfs onze sympathie en respect voor onze Waalse vrienden.

Zij zijn best te pruimen onze zuiderburen, zeker als ze hun best doen om Nederlands met ons te praten.

(klikfoto: JGL5519)

JGL5519b

 

22:15 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (6) | Tags: poezie, cultuur, weten

Commentaren

Op je reactie: Geld terug? Welk geld? Ik dacht dat het gratis is! ;-)) Ben ook benieuwd en dat we zullen lachen, daar ben ik zeker van. Tot morgen!

Gepost door: nana | woensdag, 23 januari 2008

Reageren op dit commentaar

Hihihiiii! Zo denken de Nederlanders ook over hún zuiderburen! hahahahahahaa!
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | woensdag, 23 januari 2008

Reageren op dit commentaar

Velen zijn van goede wil....en vallen mee in 't gebruik.....
Groetjes

Gepost door: Mythoske | woensdag, 23 januari 2008

Reageren op dit commentaar

Dag Joris Bij Damme (beste bakker in Gent) hoor je oudere vrouwtjes nog steeds hun bestelling in het gebroken frans doen :-). Net alsof ze daardoor tot de betere klasse behoren. Terwijl het eigenlijk lachwekkend is.

Gepost door: Joke | woensdag, 23 januari 2008

Reageren op dit commentaar

Ben op blogronde en kwam hier juist langs om bij te lezen.
Groetjes.

Gepost door: emmy | woensdag, 23 januari 2008

Reageren op dit commentaar

Dag Joris Mizzd is een toffe madam hé. Graag wens ik jou een fijn weekend toe.

Gepost door: Joke | zaterdag, 26 januari 2008

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.