woensdag, 30 januari 2008

534. Gratis rondleidingen februari 2008

Oeijoeijoeijoeijoei, dit was echt niet de bedoeling! Maar allez, nu moet ge geen omleiding meer maken naar onze agenda-blog. 

Van harte welkom in onze Antwerpse kathedraal voor de dagelijkse gratis rondleidingen. Uw dienaar verzorgt deze graag op:

donderdag 14 februari - 14u15 - Spaans

donderdag 14 februari - 15u45 - Engels

donderdag 21 februari - 14u15 - Spaans

donderdag 21 februari - 15u45 – Frans

donderdag 28 februari - 14u15 - Duits

donderdag 28 februari - 15u45 – Spaans

vrijdag 29 februari - 15u - Nederlands

 

Museum Pelgrom – 3€ pp. (drankbon van 1,5€ inbegrepen):

Zaterdag 23 februari – doorlopend van 12u tot 18u30

decoration

18:15 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (2) | Tags: antwerpen, kathedraal, gidsen

woensdag, 23 januari 2008

533. De roze bril van MizzD

Knotsgek is die madam, maar oh zo leutig! Dé succesdame in Noorderburenblogland verdient zeer zeker een ferme ruiker. Wel ons donderdag-gidsdag-bloemetje is natuurlijk voor alle lezers van onze rubriekjes, maar in het bijzonder voor MizzD.

Waarom?

Eenvoudig, we hebben die bloemetjes van haar gepikt, en ze kan niet reclameren, want ze doe mee aan de

080124-Rozebril

Ga haar maar eens een bezoekje brengen door op de foto te klikken. We hebben trouwens in de kolom hiernaast een permanent linhje.

(klikfoto: MizzD) 

080124-Bloemen MizzD

21:34 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (7) | Tags: bloemen, plezier

maandag, 21 januari 2008

532. Den Blauwvoet

Neen, onze redactie heeft niet stilgezeten! We hebben wat tijd nodig gehad om ons in te leven in het zandlemig Vlaanderen, waar de noordstormvogel in pure art nouveau stijl zijn tekeningen creëert in onzichtbare inkt.

Dit sierlijke schouwspel boven de boerenakkers, net vóór of tijdens een storm op zee, heeft Hendrik Conscience geïnspireerd in zijn roman ‘De Kerels van Vlaanderen’. Hij noemt deze stormmeeuw ‘Den Blauwvoet’, hoewel het beestje groengele poten heeft.

Sterk onder de indruk van dit boek, sticht Albrecht Rodenbach, de Blauwvoeterie: een Vlaamse studentenbeweging in het seminarie van Roeselare. Samen met enkele leraren verzetten zij zich tegen de wanpraktijken van de ‘Franse elite’, die al het mogelijke doet om onze rijke Vlaamse cultuur te onderdrukken en die het Nederlandse taalgebruik verbiedt voor iedereen die maar een beetje hogerop wil.

Helaas heeft onze jongeman geen tijd gekregen om zijn vele talenten optimaal te ontplooien. Hij is slechts drieëntwintig als hij in 1880 sterft aan tuberculose. Zijn bekendste strijdlied begint met: ‘Vliegt den blauwvoet, storm op zee!’

Lachwekkende uitspraken zoals: ‘Qui veut encore des koffiekoek’, of ‘Ma viande n’est pas bien doorbakken’, komen alleen maar uit het bekje van te luid krassende kakmadammen. We overdrijven niet, die ergerlijke kraaienzang teistert ons hoornvlies, met de regelmaat van de Frankfurtse atoomklok.

Soms denken we dan wel even aan Albrecht Rodenbach, soms stijgt zelfs onze sympathie en respect voor onze Waalse vrienden.

Zij zijn best te pruimen onze zuiderburen, zeker als ze hun best doen om Nederlands met ons te praten.

(klikfoto: JGL5519)

JGL5519b

 

22:15 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (6) | Tags: poezie, cultuur, weten

maandag, 14 januari 2008

531. Den Tieter

Ooit al gehoord van Den Tieter? Wij in ieder geval niet, maar in Westmalle zijn er slimme mensen die daar meer van weten! Geloof het of niet, er zijn mensen die zo heten. In Westmalle noemde men Leontina Smits: Den Tieter. Waar ze die (bij)naam haalde zijn we niet te weten gekomen, misschien was het de naam van haar echtgenoot, misschien zijn er lezers die ons kunnen helpen.

Voor een korte geschiedenis klik je hier. Iedereen kent het café-restaurant Den Tieter, maar over de dame zelf, een veekoopvrouw, zal de heemkundige kring ons moeten helpen.

We ontdekken het beeld tijdens een wandelingentje met ons jongste koppeltje. Bewonder ook hun twee prachtige honden, gered uit de Spaanse klauwen van afschuwelijke mishandelaars.

(klikfoto: JGL5512b)

080114-JGL5512

PS.: voor januari zijn in onze agenda nog 2 gratis rondleidingen in de Kathedraal bijgekomen (zie linkje naar onze agenda): de donderdagen 17 en 24 januari, telkens om 11u, in het Nederlands! Altijd welkom, laat maar iets weten als je komt, maar het moet niet.

11:22 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (11) | Tags: gidsen, weten, kunst, antwerpen, kathedraal

woensdag, 09 januari 2008

530. Inspirerende mosterd 2

Waar men stil en ongedwongen

Alles voor elkander doet

Stroomt het bergriviertje ondergronds

Om zich wat verder als een hemels lint

Terug in het zonnetje te laten aanschouwen

voor Kay

(klikfoto: JGL0618 – Les Gorges du Verdon) 

080109-JGL0618

18:00 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (11) | Tags: blauwe hagen

dinsdag, 08 januari 2008

529. Natuurgidsen (7)

Deze morgen op de afspraak voor een tochtje langs de kastelen van ’s Gravenwezel en gestart met een spelletje: ‘eitjes definiëren’. We hebben de foto verkleind tot ware grootte, misschien weet MizzD wel raad. De eitjes lagen in het kippenkot van ‘de Jos’ en zijn niet veel groter dan 1 cm. Ra-ra-ra, wie is mijn moeke? Mevrouw heggenmus misschien?

Onze redactie is vol lof voor ‘de Staf’ die de wandeling georganiseerd heeft, mét soep, mét borrel een met deskundige uitleg.

Dank u Staf, dank u Staf, dank u Staf!

Even op de tikkeneitjes klikken voor de foto’s.

(foto: JGL5472b)

080108-JGL5472b

21:21 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (5) | Tags: natuur, eten en drinken, gidsen

maandag, 07 januari 2008

528. Wprstenbroden rn aopelfourtne

Sorry voor de vele tdype-fouten in onze riblriek vvan vandaaf, maar we zo,, aan het oefenen om snel te tpe,n met 10 vingers.

Laat de worstengroden en appelbollrn alvast smaken!!!!!!!!!

(foto; Jl1798à

080107-JL100_1798

12:53 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (3) | Tags: eten en drinken, feestdagen, blauwe hagen

vrijdag, 04 januari 2008

527. De centenbak

Het is niet direct de scherpe, repetitieve muziek waar onze redactie voor warm loopt, maar die kerel doet zijn best. Onlangs was hij nog even op ons Tv-scherm te zien, weliswaar zonder geluid.

Zo te zien moeten de muntjes in het bekertje en de briefjes in die grijze bak met afschuwelijke graffiti.

Hebben jullie het ook al gemerkt, Antwerpen is netjes opgekuist en heel wat van die smerige graffiti is weg.

Laat ons hopen dat de immense kosten en de terechte loodzware boetes kunnen geïnd worden bij de schuldigen. We hebben geen compassie met die spuiters die ons patrimonium verknoeien, het voelt aan alsof ze ons zelf bekladden!

Nu we toch met Nieuwjaarswensen rondstrooien, willen we hen niet vergeten! We wensen de wildgraffitispuiters een hoop miserie en desnoods het bezoek van een gerechtsdeurwaarder als ze hun boetes niet kunnen betalen. De andere graffitikunstenaars wensen wij de gepaste ruimte in onze stad om hun kunst te tonen en dat ze daar maar een mooie vergoeding voor krijgen!

Dank U Antwerpen om er eindelijk iets aan te doen.

(foto: JGL5427)

080104-JGL5427

21:00 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (9) | Tags: straatartiesten, antwerpen, muziek, kunst