maandag, 31 maart 2008

553. De sleutel van de Jacobijnen

 VERGEET NIET OM DINSDAG, OM 15 UUR, ONZE ANTWERPSE KATHEDRAAL TE BEZOEKEN! SPECIALE RONDLEIDING: ‘LAAT JE VANGEN’. (Geen aprilgrap, wel grappig!)

Amper 100 metertjes van de Meir ligt de monumentale, vermaarde, collegiale, wondermooie en bijzonder rijke Sint-Jacobskerk. Dagelijks lopen er duizenden mensen op de Meir. Alleluja als er ééntje zijn hoofd draait om naar de zijingang van dit Gotische wonder te kijken.

Ons stadsbestuur weigert pertinent om pijltjes te plaatsen!

Om deze Antwerpse schoonheid wat bekender te maken, zeker in Antwerpen zelf, zet een groep gidsen zich in, om in de zomermaanden dagelijks, vanaf 14 u, de bezoekers te informeren. Dit bijzondere onthaal start in april en loopt door tot einde september.

Tijdens de eerste grote boeiende vergadering van deze ‘Jacobijnen’ werd hen een geschenk aangeboden van onschatbare waarde: het eindontwerp van de syllabus: ‘De sleutel ter openbaring van de Sint-Jacobskerk’ (zie foto vorige rubriek). Het zal niet lang meer duren, of het is te koop in iedere monumentale kerk, tegen een zeer schappelijk prijsje!

Deze uiterst gedreven en bedreven Jacobijnen hebben dus niets te maken met die extreme revolutionairen aan het einde van E18. Zij bieden u een interessant verblijf aan in deze prachtige kerk, die helaas zo weinig gekend is door de Antwerpenaren zelf.

(Foto: JL4081)

080331-JL4081

22:56 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, gidsen, kunst

zondag, 30 maart 2008

552. De Jacobijnen en de Ratten

Nostalgius en het surrealistisch kieken ==> 

We hebben al eerder beschreven hoe ‘de Ratten’ van ‘den Beerschot’ aan hun naam komen, maar hoe zit dat nu met de Jacobijnen?

In 1789, in de Rue St.-Honoré (en niet in de Rue St.-Jaques, zoals vermeld in het ongeloofwaardige Wikipedia!), vestigt zich een club, die zich de Jakobijnen noemt. Geen voetbal, maar politiek, tegen de macht van de Franse koning gericht.

In 1790 verandert de officiële naam in ‘Société des Amis de la Constitution’ en groeit uit tot een machtige politieke beweging met maar liefst 152 dochterclubs.

Na ruzies, splitsingen en naamsveranderingen wordt uiteindelijk in juli 1799 ‘de Jakobijnenclub van het jaar 7’ opgericht, of de ‘Club du Manège’. Dat wordt zo genoemd, omdat de vergaderingen plaats vinden in de manege van de Tuilerieën. De volgende maand wordt de club weer eens afgeschaft. Sindsdien noemt men een extreemrevolutionair: een Jakobijn.

Nu, meer dan 200 jaar later, krijgt de term Jacobijn, een totaal andere invulling. Daarover gaat onze volgende rubriek.

Wie niet kan wachten, kan nu al de sfeerbeelden zien van hun eerste grote vergadering, niet toevallig in de Heilige Geeststraat.

(Klikfoto: JGL5716 - deleted - privé)


VERGEET NIET OM DINSDAG, OM 15 UUR, ONZE ANTWERPSE KATHEDRAAL TE BEZOEKEN! SPECIALE RONDLEIDING: ‘LAAT JE VANGEN’. (Geen aprilgrap, wel grappig!)

19:43 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (4) | Tags: gidsen, weten, antwerpen

woensdag, 26 maart 2008

551. Laat u vangen

NOSTALGIUS IS BIJ DE PINKEN ==>

Misschien hebben jullie het al gezien in onze agenda: de gratis rondleidingen in de Kathedraal, misschien ook niet.

dinsdag 1 april, 15 uur: We maken er een themawandeling van met een fantastische ontdekking. Voor deze unieke primeur moet je niet inschrijven. Als Antwerpenaar betaal je 2€ voor het onderhoud en het personeel van de Kathedraal; de rondleiding zelf is gratis (geen grap!).

Drinkgeld hoeft echt niet, maar wij weten zeker dat uw dienaar na dit evenement grote dorst zal hebben…

Wil je alvast een voorsmaakje? Klik dan gerust op de foto, ook dat is gratis.

(Klikfoto: JGL5682)

080325-JGL5682

00:10 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (9) | Tags: gidsen, kathedraal, antwerpen, kunst, plezier

maandag, 24 maart 2008

550. Er staat een koe in … het zwembad

PLEASE - LEES NOSTALGIUS HIERNAAST

 

Teut teut teut … geen antwoord. Onze jongste, die vandaag geen les moet geven, is waarschijnlijk even met zijn windhonden op schok. Binnen een uurtje bellen we terug.

Teut teut teut … weer niets, zou hij een oproep gehad hebben? Dat hebt ge nogal eens met die mannen van de vrijwillige brandweer. We bellen deze namiddag terug.

Teu.. ‘Hallo, met Tom’.

‘Ha To, waar zattegij?’

‘We waren een koei uit het zwembad gaan halen.’

Onze redactie heeft het aan Luc de pompier verteld en die zei: ‘zet dat ne keer op papier jong’. Wij voldoen graag op die vraag en kopiëren het artikel van Christophe Matthijssens in ‘de Frut’ (zo noemen wij ‘de Gazet van Antwerpen’):

‘… Op zoek naar vers gras of gewoon zin in een uitje? Het arme dier had in elk geval pech, want in de tuin sukkelde de koe in het zwembad.

De brandweer had de handen vol om de koe er weer uit te krijgen. Eerst werd geprobeerd om het beest uit het zwembad te hijsen, maar dat liep niet goed af aangezien de koe nogal wild was.

"De koe was helemaal van haar melk", zegt de eigenares van het zwembad Jeanine Michels (n.v.d.r.: ge zou voor minder, ze moest naar de slachterij!). "De brandweer heeft dan het zwembad laten leeglopen en nogmaals geprobeerd de koe er uit te hijsen." Dat lukte pas na enkele pogingen.

Na anderhalf uur stond de koe uiteindelijk weer op het droge. Een veearts kwam ter plaatse om het dier een beetje te kalmeren. De schade aan het zwembad is aanzienlijk.’ (GVA 17/3/2008)

Klik op de foto en bewonder het fotoalbum van Frank Boelens. Met dank aan de GVA.

(Klikfoto: JGL0574)

080324-JGL0574

 

10:03 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (14) | Tags: plezier, antwerpen

zondag, 23 maart 2008

549. Open kerkpoorten

Als onze kerk veel kritiek krijgt, dan verdient ze dat! De geschiedenis is wat hij is. Geen reden om niet trouw te blijven aan ons geloof.

Wat we wel zien is dat er aan gewerkt wordt, zekers dezer dagen. Sommige parochies krijgen een heropleving. De enige verantwoordelijke hiervoor is Mijnheer Pastoor.

Hoedje af voor sommigen onder hen die hun kerk terug vol krijgen!

ZALIG   PASEN!

(Foto: JGL3847)

080323-JL3847

00:44 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (2) | Tags: plezier, feestdagen

vrijdag, 21 maart 2008

548. Pepino vraagt het aan

Vanochtend hebben we Nostalgius bedaard. Man man man, wat ging die tekeer zeg.

‘Is er nu niemand die hier vanboven rechts op die eerste foto klikt?’

Pas nadat we hem beloofden om nog eens reclame voor hem te maken hield hij op met krijsen en janken.

Het begon allemaal met een rubriekje van die vriendelijke Pepino. Het ging over Witte Donderdag. Op die dag kan je ieder jaar naar de pelgrimstafel gaan kijken. Onze redactie reageerde en zei dat ze ook eens zou binnenwippen, waarop Pepino terug reageerde met: ‘Waarom schrijf je daar eens niet over?’

Meteen was Pepino de pineut. Nostalgius schreeuwde het uit: ‘Waarom klikt die Pipone niet gewoon op mijn foto rechts boven? We hebben er al twee keer over geschreven: rubriekje 174 ( 13/4/2006 - we laten de link van Nostalgius, rechts boven, nog even staan) en rubriekje 346 (5/4/2007). Lunita en Jientje hebben toen zelfs nog gereageerd.

Toen de onschuldige Pepino dit vernam weende hij bitter, maar dat was nu ook weer niet nodig!

Kijk een beetje uitgebreider naar die Pelgrimstafel (met boterbeeld!) door op onze foto te klikken.

(Klikfoto: JGL5712)

080321-JGL5712

15:38 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (5) | Tags: antwerpen, plezier, feestdagen

woensdag, 19 maart 2008

547. Portas scoort in de heenmatch

Ding dong, dingdong …

Mogen wij u voorstellen, den Dirk van Portas. Een vriendelijke kerel, die op dit moment alle hoekjes en kantjes van onze verouderde keuken opmeet. In de loop van volgende maand breien we hier zeker een vervolg aan.

 ‘La porta’ is Italiaans en betekent zowel deur, poort als goal, in de betekenis van het doel op een voetbalveld.

We tonen u alvast enkele foto’s van het terrein. De metamorfose presenteren we u ergens in april.

(klikfoto: JL4073)

080319-JL4073

14:03 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (4) | Tags: weten

zaterdag, 15 maart 2008

546 - ‘Ich bin ein Brabander’

‘Ich bin ein Brabander’.

Het klinkt al beter dan ‘Ich bin ein Berliner’. Sinds Kennedy is die vettige heerlijkheid wereldberoemd geworden.

Antwerpen is steeds de speelbal geweest tussen de Franse Kroon (die van over het water) en het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie. Van dat Duitse keizerrijk was Antwerpen een grensstad, vandaar het Markgraafschap Antwerpen (mark = grensgebied).

Antwerpen heeft steeds tot Brabant behoord, zelfs toen die Belgen op hun eigen begonnen in 1830. Het historische Brabant bestond toen uit drie nieuwe provincies: Brabant, Antwerpen en Noord-Brabant, verdeeld tussen België en Nederland (zoals Limburg).

In 1995 wordt, onder druk van de Vlaamse beweging, Brabant opgesplitst in de provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Brussels hoofdstedelijke gewest.

We doen niet aan politiek, maar als we dit landje gaan kapot maken, dan kan hier een nieuwe discussie ontstaan!

In de eerste straat rechts, voeren wij vanaf vandaag, de Brabantse vlag. Keep smiling!

080313-Brabantse Leeuw

16:17 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (8) | Tags: antwerpen, weten