woensdag, 30 april 2008

563. De filosoof van Kuurne

‘Maar kijk nu toch eens hierover, dat zal toch niet de pastor zijn zekers?’

Jawel hoor, de gelegenheidscelebrant heeft heel nonchalant zijn kazuifel over de schouder geslagen, alsof hij zijn schoofzakje heeft meegebracht. Aan de ingang van de kerk staat hij daar nog vlug een sigaretje te roken.

Later zal blijken dat deze man de studentenpriester van de Kortrijkse universiteit is.  

Nog even naar de koer van het cafeetje, en wij naar binnen. De kerk van Kuurne zit goed vol.

We beleven met zijn allen een slikmoment, als de moeder haar zoon naar het altaar brengt. En nu maar wachten op de bruid…

Het is een prachtexemplaar dat in het portaal verschijnt en alsof hijzelf Elvis Costello zelf is, zingt de zanger ‘She’. Verder is het stil in de kerk, je kan een bruid horen lopen.

Er komt nog een emotioneel ‘Halleluja’ bij van Jeff Buckley, een vrolijke optimistische no-nonsens-homilie en we zijn toe aan de huwelijksinzegening. De ceremoniemeester wil het koppel doen knielen, maar onze moderatorcelebrant houdt hem tegen:

‘Minuutje Mijnheer de ceremoniemeester’ en hij richt zich tot ons: ‘Vinden jullie dat plezant om zo een hele tijd op twee ruggen te moeten kijken?’ En tot het jonge koppeltje:

‘Allez, draai u om, zo kunnen de mensen beter volgen wat er hier allemaal gebeurt.’

We voelen ons allemaal veel meer betrokken. De priester klapt weer heel gemoedelijk tegen ons: ‘Nu wordt het wel even spannend hé. Als ze nu nee zeggen, dan is het hier gedaan en dan mogen jullie allemaal naar huis’. Na de ontroerende trouwbelofte vervolgt hij in het West-Vlaams: ‘Allez, weien chanse, ge moogt bluvven’.

Geëscorteerd door de ‘Nine Million Bicycles’ van Katie Melua, hebben we dan allemaal dat kruisje aangeraakt, zoals op een begrafenis. Op die manier krijgt het kruisje, bestemd voor de woning van het koppel, nog een extra gevoelswaarde.

Met ‘Ik heb je lief’, van Paul de Leeuw, kunnen we naar de communiebank, waar de eucharistie uitgedeeld wordt door het koppel zelf!

Het vrolijke ‘I Say a Little Prayer’ van Aretha Franklin voltooit deze onvergetelijke viering. Anderhalf uur is voorbijgevlogen, dankzij een priester uit Kortrijk die wij vanaf nu ‘de filosoof van Kuurne’ noemen.

(Foto: JGL5840)

080430-JGL5840

11:21 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (4) | Tags: feestdagen, geluk, liefde, plezier, muziek

vrijdag, 25 april 2008

562. De Pannenhoeve in Zundert

Tegenwoordig zakken we graag af over de frustratoire grens met dat naburige volkje, aan de noordkant van ons landje.

In Zundert wachtten Leen en Wim ons op voor een ‘Pannenhoevewandeling’. We hebben niet al te veel pannenhoeven gezien, wel gewoon puur genoten van een prachtig natuurgebied, een gezellige kijkhut en een aantal stevige borrels.

Dank u Leen en Wim.

(Klikfoto: JGL5851)

080425-JGL5851

10:29 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: natuur

dinsdag, 22 april 2008

561. Onze pelgrim zit aan de Champagne

Of beter gezegd, hij heeft Reims bereikt. We geven hem een permanent linkje, zodat u ook zijn tocht kan volgen. In Reims heeft hij weer een computer gevonden en plaatste volgende reactie:

"Hoi Joris,

Mooie site heb je! Ben inmiddels in Reims aangeland waar ik vandaag naar de kathedraal geweest ben en uiteraard naar de kerk van St Jacques. Je inspirerende rondleiding heeft me de kerken die ik de qelopen dagen bezocht in een ander daglicht doen bezien.
Een wandelgroet, Frank”

Tof hé. Klik op de foto en ga gerust eens op zijn blog kijken, misschien kom je nog wel een geelsnavelpastoor tegen.

(Klikfoto JGL0014: Deurmakelaar aan de zijingang van de St.-Jacobskerk.)

080422-JGL0014

22:15 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0) | Tags: gidsen, weten

maandag, 21 april 2008

560. C4 voor pure nostalgie in Westende

NOSTALGIUS IS WEER IN VORM! ==> 

Het kopje van onze redactie zit vol fantasie. Dat moet ook zo, want dat is de enige manier om zonder veel moeite toch veel te onthouden. Zo staat C4 in onze titel voor Villa Les Zéphyrs in Westende.

Wil je weten hoe meer bemiddelde mensen, in de dertiger jaren en later, hun vakantie doorbrachten aan zee, dan moet je zeker hier klikken!

Nog beter: proef de sfeer ter plaatse en ga het eens bezoeken.

Alvast een voorsmaakje in onze fotoreeks (klikfoto).

Oh ja, een zefier is een zachte westenwind, die met de borst vooruit over de zee waait.

(Klikfoto: JGL5795)

080421-JGL5795

11:36 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (5) | Tags: cultuur, kunst, weten

woensdag, 16 april 2008

559. 100 W’s voor Westende

Nostalgius heeft weer zijn best gedaan ==> 

Wel Wel Wel, Waar Waren Wij Weer vorig Weekend?

We Waren vrijdag Weggegaan en We zijn pas Woensdag Weergekeerd. In Werkelijkheid Was het maandag, maar daar komt Wel geen W in, zoals in Woensdag.

Wel, Wij Waren vorig Weekend in Westende Waar We Wilden uitWaaien na onze Woelige Werkzaamheden van de voorbije Week.

De zWare WestenWind Wroette zich een Weg door onze ingeWanden en Wreef Wild onze longen schoon. Inademen Werd een Wonderlijk genot met steeds Weer die intense Waarneming van zWoele zalige zeeWatergeur.

Met Wisselvallig Weer Wroetten We ons een Weg door het Wrijfzand en Wisten Waar naartoe op dit erfgoedWeekend. GeWikt en geWogen Wilden We Wel Wat meer Weten en Wisten Wel degelijk Wat We Wilden bezoeken en Wanneer We Waar moesten zijn en Waarom.

Wie Wil Weten Waar We aten en Waar We ons geWassen hebben moet Wel Weer op de foto klikken. Wat Was dat voor een Weelderig overWeldigend hotel zeg!  We Wisten niet Wat We zagen. 

We Willen hier zeker Weerkeren, Want We beWonderden het Ware levensWerk van onze gastheer Gino en gastvrouW Martine.

(Klikfoto Westende: JL4133)

080416-JL4133

16:58 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (4) | Tags: blauwe hagen

donderdag, 10 april 2008

558. El camino met Santiagosoul (triolet)

Die pelgrim met aureool

Bestraald door Santiagosoul

Bevlogen door levend duivensymbool

Die pelgrim met aureool

Waar je gaat langs Vlaamse wegen

Het wonder gebeurt, je komt hem weer tegen

Die pelgrim met aureool

Bestraald door Santiagosoul

(Klikfoto Zevenbergen: JGL5765)

080410-JGL5765
 

Dit is zonder meer de grootste toevalligheid die ons ooit is overkomen.

Bijna een uur hebben we gereden om in Ranst te geraken: file, je weet wel. Op stap met de natuurgidsen genieten we nog na, bij het vertellen van onze belevenissen met die pelgrim, de vorige dag in de St.-Jacobskerk. Of je het gelooft of niet, maar in die kerk vloog er een duif boven onze hoofden.

Met volle teugen genieten we van een prachtige wandeling in het reservaat Zevenberg, waarvoor hartelijk dank aan Paul Caroen, de meer dan bijzondere veldwachter!

We komen het natuurgebied uit, op weg naar een deugddoende pint. Ons groepje wordt voorbijgestoken door een flink doorstappende man, met een schelp op zijn rugzak.

‘Kijk, dat is ook toevallig. Ik wacht zestig jaar om in de stad een pelgrim te ontmoeten, en daar loopt er weer eentje. Het is niet waar hé, dat kan toch niet …’

Het was een hartelijk weerzien, is dat nog toeval? Aanleiding voor een tweede triolet.

15:40 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (2) | Tags: blauwe hagen

woensdag, 09 april 2008

557. Triolet voor een pelgrim

Zeker wordt het morgen beter

Naar Compostella, niet helemaal alleen

Voor die moedige pelgrim uit Amstelveen

Zeker wordt het morgen beter

Iedere drieduizend en nog honderd kilometer

Met de soul van Santiago, overal doorheen

Zeker wordt het morgen beter

Naar Compostella, niet helemaal alleen

 

(Klikfoto naar de weblog van de pelgrim: JGL5728)

080408-JGL5728

 

Maandag 7 april 2008. Een tiental mensen rondgeleid in de monumentale St.-Jacobskerk en daar komt hij dan binnengewandeld. Hij troont zijn rugzak tegen een muur en krijgt zijn eerste stempel op de eindeloze harmonicakaart. Ik mag hem gidsen. Hij blijft tot sluitingstijd en na een enthousiast afscheid trekt hij verder, op weg naar de Molencamping op Linkeroever.

Ik gids maar één keer per maand in deze kerk, iedere eerste maandag. Wat een toeval, maar het meest ongelooflijke moet nog komen. Dat is voor onze volgende rubriek.

Voor een link naar ‘het Vlaamse Compostelagenootschap’, klik je hier. 

01:51 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (3) | Tags: blauwe hagen

maandag, 07 april 2008

556. Goud of geld?

Kijk eens in het schuifje van uw nachtkastje of in die oude juwelendoos. Misschien is het herkenbaar: wat juwelen geërfd en er enkele decennia niet naar gekeken. Toch doe je dat niet weg, uit respect voor je ouders. Zouden de kinderen het later bewaren? Blijft het echt zijn waarde behouden?

Feit is: je krijgt er wel wat voor nu, de dagprijs op de internationale markt is enkele eurocentjes hoger dan 12€.

Onze redactie trekt dus met een volle rugzak goud naar de Keizerlei, stapt de eerste de beste winkel in met een plakkaatje: ‘wij kopen uw goud’. Een toffe madam vertelt ons dat we 9€ cash per gram krijgen. Als we het in waardebonnen van de winkel aanvaarden, geeft ze 12€.

Dank zij de eerlijkheid van die dame is ons verblijf in die winkel van korte duur. Wij dus naar de Jodenbuurt. In de Pelikaanstraat hangt er weer zo een briefje: ‘wij betalen de beste prijs voor uw goud’.

Resultaat: 13€ cash per gram (boven de marktprijs)! In waardebons geven ze zelfs 16€! Reden: de jongedame maakt zelf juweeltjes. We krijgen dus 4€ méér per gram, dat is bijna 50%!

We kieperen dus onze rugzak leeg en de zaak werd professioneel afgehandeld.

Een tevreden klant maakt graag reclame.

(Foto: JL4083)


080407-JL4083b
 

 

10:32 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (3) | Tags: weten, plezier